O
C
H
E
L
A
R
I


pentru


C
O
M
P
U
T
E
R
  HOME | RECOMANDARI | DETALII OCHELARI | COMANDA

SIMPTOMELE DIRECTE ALE STRESULUI VIZUAL GENERAT DE COMPUTER


- Tensiune la nivelul ochilor
- Dureri de cap
- Arsuri sau ochi rosi
- Dificultăti de focalizare
- Miopie
- Dublarea imaginii
- Modificări în perceptia culorilor

SIMPTOMELE INDIRECTE POT INCLUDE


- Dureri la nivelul muschilor si oaselor (gât, umeri, spate, încheietura mâinii)
- Oboseală fizică excesivă
- Eficientă vizuală scazută în desfăsurarea activitătii

PASTRAREA SANATATII OCHILOR IN LUCRUL CU COMPUTERUL

    Toti cei care au petrecut mult timp in fata unui monitor de calculator (o sursă periculoasă de radiatii luminoase) se pling la un moment dat de aparitia unor tulburari de vedere. De cele mai multe ori acestea sint trecatoare si dispar dupa odihnirea ochilor. Impactul folosirii zilnice pentru citeva ore a calculatorului asupra sanatatii ochilor nu trebuie neglijat mai ales ca devine din ce in ce mai evident faptul ca utilizarea calculatorului se intinde pe durata intregii vieti si cuprinde atit sfera pesonala cit si cea educationala-profesionala. In acest sens trebuie sa ne luam citeva masuri de precautie care sa ne ajute sa ne pastram o vedere buna pentru cit mai mult timp.

Sus ^

MASURI DE PREVENIRE A IMBOLNAVIRII OCHILOR

a) Utilizarea unor ochelari speciali pentru lucrul pe calculator.
    S-a demonstrat că folosirea acestor ochelari duce la cresterea confortului vizual.
    Ochelarii sunt un accesoriu absolut indispensabil pentru utilizatori computerului.
    Lentilele ochelarilor obisnuiti nu pot asigura flexibilitatea necesară lucrului cu computerul.
    Lentilele speciale bifocale pentru computer au portiunea de sus proiectată pentru urmărirea ecranului, în timp ce partea de jos este realizată pentru a urmări tastatura.
    Lentilele colorate acoperite cu straturi anti-reflexie sunt utile ca elemente aditionale pentru cresterea confortului la urmărirea ecranului computerului.


b) Indepartarea privirii de pe ecranul monitorului la intervale regulate de timp ( 15 - 20 de minute)
c) Miscari ale muschilor ochilor (rotiri, clipiri) dupa terminarea lucrului cu calculatorul.
d) Personalizarea mediului de lucru si a jocurilor
e) Folosirea sintetizatoarelor de voce pentru citirea textelor

Sus ^

STRESUL VIZUAL INDUS DE UTILIZAREA COMPUTERULUI


Unul din cele mai importante domenii ale progresului si înnoirii în societatea noastră îl constituie pătrunderea computerului în cele mai variate domenii ale vietii economice si sociale, culturale si manageriale. Prin aparitia si prin răspândirea sistemelor multimedia (care îmbină telecomunicatiile, tehnica electronică de calcul si audiovizualul), prelucrarea automată a informatiei capătă noi dimensiuni. Prin intermediul sistemelor moderne de tele-comunicatii, informatia digitală a pătruns în activitatea profesională a foarte multor utilizatori de tehnică de calcul, de la unităti de informatică organizate la nivel de institutie, de  întreprinderi sau de judete către publicul larg, de la specialistii în informatică spre utilizatorii de informatică.
Desi computerul ne îmbunătăteste viata, acest avantaj nu ne scuteste de anumite riscuri privind sănătatea. Studiile făcute au arătat că tipul muncii si numărul de ore pe zi de utilizare a terminalului video sunt factori importanti în determinarea nivelului problemelor cauzate de această activitate. Problemele ochilor sunt cele mai obisnuite pentru utilizatorii calculatoarelor. Din nefericire nu există prea multe informatii legate de computer si de stresul vizual. Lipsesc, de asemenea, sursele de informatii pentru publicul larg în legătură cu această problemă.
Ne propunem în primul rând să analizăm riscurile asupra sănătătii omului pe care le implică folosirea necorespunzătoare a computerulu si în al doilea rând dorim să oferim câteva sfaturi utile utilizatorilor pentru a putea lucra cu computerul beneficiind de un confort sporit
În prezent numai în SUA peste 100 de milioane de oameni folosesc terminale video-display (TVD), iar acest număr se asteaptă să ajungă la 150 de milioane în anul 2008. Peste 50% dintre acestia prezintă dificultăti cu focalizarea privirii asupra obiectelor mai îndepărtate si tulburări ale imaginii dincolo de planul apropiat după folosirea îndelungată a displayului.
În afara acestor simptome directe apar unele indirecte cum ar fi: încordare si durere în ceafă si în umeri; dureri de spate; oboseală excesivă; iritabilitate excesivă; dureri în brate, în încheieturi si în umeri; nervozitate crescută; eficientă vizuală scăzută si erori mai frecvente.

Sus ^Copyright © 2006 Direct Shop
R
E
D
U
C
S
T
R
A
L
U
C
I
R
E
A

si
R
E
F
L
E
X
I
A


M
O
N
I
T
O
R
U
L
U
I